Загальні питання про БАР

Загальні питання щодо БАР, його фаз, форм і типів

Що таке біполярні розлади?

Біполярний розлад – це психічне захворювання, що характеризується чергуванням періодів підвищеного настрою – маніакальних, і зниженого настрою – депресивних. Одного маніакального або гипоманиакального епізоду досить для того, щоб поставити діагноз біполярного розладу. Захворювання впливає на всі аспекти життя людини: його настрій, поведінку і мислення.

Чим бар відрізняється від звичайних перепадів настрою?

Багато людей відчувають перепади настроїв. Як зрозуміти, що це дійсно серйозна проблема і вам потрібне лікування? Суб’єктивно БАР і відчувається як перепади настрою, проте ними розлад не обмежується. «Гойдалки» настрою супроводжуються змінами апетиту, тривалості сну, швидкості мови, ефективності розумових операцій, порушуються соціальні зв’язки. Коли стан досягає піку, як маніакального, так і депресивного, людина може відчувати галюцинації або марення. Страждаючі БАР люди здатні смітити грошима, вплутуватися в небезпечні авантюри, вступати в безладні сексуальні контакти, зловживати психоактивними речовинами, вести себе агресивно. Здорова людина скоріше схильнa розповідати про свої труднощі, а хворі часто заперечують те, що у них є серйозні проблеми.

Хворим БАР

Я підозрюю у себе. Що робити?

Якщо зміна настрою починає заважати життю і призводить до серйозних наслідків, то може йтися про біполярний розлад. Якщо ви помічаєте у себе ці ознаки, то слід поговорити з лікарем, який зможе зробити висновок про те, чи є у вас ознаки біполярного розладу.

Перші ознаки депресії. Ранні симптоми.

У багатьох пацієнтів появu манії або депресії передують початкові ознаки. Їх легше вловити при манії (часто манія розвивається досить швидко, протягом днів), ніж при депресії (початок депресії часто розтягується на тижні). Ці ознаки виражаються в поведінці (наприклад, непосидючість, порушення сну), мисленні (вночі, коли прокидаюся, не можу зупинити думки, вони так і біжать в голові), або емоціях (почуття тривоги, все навколо не подобається).

Як ставиться діагноз?

Біполярний розлад, як і інші психічні захворювань, неможливо діагностувати, зробивши аналіз крові або пройшовши дослідження мозку. Діагноз ставлять на підставі бесіди з лікарем, який поступово відтворює історію хвороби, з’ясовує поточні проблеми. Лікар може використовувати шкали оцінки: шкала Альтмана для самооцінки манії і експертні опитування, розроблені в рамках интерперсонального терапії та терапії соціальними ритмами (IPSRT). Уточнити діагноз можна за допомогою патопсихологического дослідження. Воно дозволяє спочатку описати роботу основних функцій психіки (пам’ять, увага, мислення та ін.), А потім порівняти результат з показниками, характерними для БАР.

Родичам і друзям. Як жити з хворим БАР?

Хоча БАР є пожиттєвим захворюванням, можна контролювати перепади настрою та інші симптоми, слідуючи плану лікування. Захворювання контролюється за допомогою ліків і психологічного консультування (психотерапія). Вилікувати його повністю поки неможливо, але успішно з ним жити, отримуючи належну допомогу та підтримку, — цілком.

Люди в манії це маніяки?

Ні. Люди в манії найчастіше веселі. Іноді дратівливі і імульсівні. Під час манії людина наче підключена до розетки. Напруга, надлишок крові, надлишок кисню в легенях, швидкий потік думок, котрі неможливо опанувати.

Контакти

Україна, Київ,

вул. Смоленська, 8, к. 209

barwinokarc@gmail.com

+380 68 491 1749